Składniki (1 porcja):
150 g szpinaku
½ cebuli (50g)
1 ząbek czosnku (5g)
3 łyżki jogurtu typu greckiego o zawartości 10% tłuszczu (60g)
1 łyżka oleju rzepakowego (10g)
Sok z cytryny, pieprz czarny, szczypta soli morskiej
¾ szklanki makaronu pełnoziarnistego (70g)
70 g mięsa z piersi kurczaka
Sposób przygotowania:
Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem aż do miękkości. Dodaj ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach, sok z cytryny, pieprz oraz szczyptę soli i duś całość jeszcze przez chwilę. Pod koniec dolewaj jogurt grecki, cały czas mieszając zawartość patelni – zagotuj i szybko wyłącz. Danie możesz podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika, serem feta lub w wersji z kawałkami gotowanego w wodzie kurczaka, tak jak na załączonym przez nas zdjęciu.
Wartość odżywcza (1 porcja):
Wartość energetyczna: 496 kcal
Białko: 29,9g
Tłuszcz: 19,2g
Węglowodany ogółem: 52,5g