Składniki (1 porcja):

150 g szpinaku

½ cebuli (50g)

1 ząbek czosnku (5g)

3 łyżki jogurtu typu greckiego o zawartości 10% tłuszczu (60g)

1 łyżka oleju rzepakowego (10g)

Sok z cytryny, pieprz czarny, szczypta soli morskiej

¾ szklanki makaronu pełnoziarnistego (70g)

70 g mięsa z piersi kurczaka

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij na nim drobno posiekaną cebulę, następnie dodaj szpinak i duś pod przykryciem aż do miękkości. Dodaj ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach, sok z cytryny, pieprz oraz szczyptę soli i duś całość jeszcze przez chwilę. Pod koniec dolewaj jogurt grecki, cały czas mieszając zawartość patelni – zagotuj i szybko wyłącz. Danie możesz podawać z podprażonymi na suchej patelni pestkami słonecznika, serem feta lub w wersji z kawałkami gotowanego w wodzie kurczaka, tak jak na załączonym przez nas zdjęciu.

Wartość odżywcza (1 porcja):

Wartość energetyczna: 496 kcal

Białko: 29,9g

Tłuszcz: 19,2g

Węglowodany ogółem: 52,5g